Pellini
ÚvodVôňa kávy ProduktyKávovaryPodporný materiálSlužbyMarketingKontaktfcbkns

Nechajte sa viesť svojim zmyslom vône

Čuchová analýza espresso kávy

Čuch je komplexný a jemný zmysel:  pomocou čuchu a vôní rozpoznávame čo je okolo nás. Keď jeho pomocou hodnotíme vôňu espressa, hovoríme o čuchovej analýze. Táto prax skombinovaná s trochou tréningu nám napomáha získať zmysel pre citlivosť týkajúci sa arómy espressa.

Ako dosiahnuť tú najlepšiu ochutnávku v dvoch krokoch?
Zamerajte sa na svoj čuch.
Pokúste sa rozpoznať všetky arómy.

Vône, ktoré v espresse rozoznávame:

Kvety a čerstvé ovocie
Vôňa čerstvých kvetov, citrusov alebo medu

.
  • Ovocie: broskyňa, jablko
  • Citrusy: citrón, grapefruit, pomaranč
  • Kvety: ruža, akácia, kvet citrónovníka, med

Čokoláda
V vôňa kakaa s náznakom vanilk
y

 

.
  • Kakao: mliečna čokoláda, horká čokolád
  • Vanilka: biela čokoláda

Praženie
T tieto vône pochádzajú z cukrov obsiahnutých v kávových zrnách, ktoré sa uvoľňujú počas praženia

.
  • Obilniny: slad, toustovaný chlieb, brioška
  • Karamel: karamel, mäkký karamel (karamelka)

Sušené ovocie a orechy
Vôňa sušeného ovocia, hlavne vlašských orechov, lieskových orechov a mandlí

 

.
  • Orechy: vlašské orechy, lieskové orechy, mandle
  • Sušené ovocie: ďatle, sušené slivky

Koreniny
V vôňa aromatických bylín a korenín

.
  • Aromatické rastliny: listy čajovníka,  sladké drievko
  • Koreniny: čierne korenie, klinčeky